zondag 26 februari 2017

Bedenk een eigen Superheld

Creeër je eigen superheld! Deze opdracht kwam ik tegen op de website van Cynthia Emerlye (see this link for the English translation). Het is een leuke opdracht om te doen en je na afloop ken je jezelf ook weer een beetje beter. Zeker de moeite waard! Hier de Nederlandse vertaling van de opdracht: 

Om je eigen superheld te bedenken kan het helpen de volgende vragen eerst te beantwoorden:
(Je mag niet het personage van een bestaande superheld aannemen, bedenk je eigen superheld)
- Als je een superkracht kon kiezen, welke superkracht zou dat dan zijn?
- Hoe zou je die superkracht gebruiken?
- Met wie zou je samenwerken? Zou je een speciale missie hebben?
- Superhelden hebben vaak een speciaal kostuum. Wat zou je dragen? Hoe zou je kostuum eruit zien? Welke kleuren zou het hebben?
- Waar zou je wonen? (Batman heeft zijn bat cave bijvoorbeeld)
- Zou je speciale gereedschappen of voorwerpen hebben? (Wonder woman heeft armbanden, batman heeft de batmobiel, Captain America heeft zijn schild)
- Zou je een sidekick hebben, of iemand die je helpt/een hulpje?
- Welke naam geef je je Superheld?

Na het beantwoorden van deze vragen:
Teken je superheld.
Schrijf over je superheld.

DC Super Heroes Poster Book by Dick Giordano 1979
Na afloop is het interessant om te bekijken welke kwaliteiten je Superheld heeft. Zijn er kwaliteiten die je zelf al beheerst of die je graag verder zou willen ontwikkelen? Wat zie je terug in je eigen leven van vandaag de dag wat je verbindt met deze superheld? 

zaterdag 11 februari 2017

Pantoum

Vorige week hoorde ik dankzij een collega over de 'pantoum' en nu ben ik laaiend enthousiast. De volgende uitleg en opdracht kreeg ik van haar mee:

Een pantoum, ook wel Tibetaans gedicht of Maleisisch vers genoemd, is een dichtvorm van twintig regels, waarbij een aantal van de regels wordt herhaald. Met dit schema kun je in korte tijd zelf een gedicht schrijven waarbij de essentie van het moment of van wat er werkelijk in je omgaat, voor ogen verschijnt. Vaak werkt het verrassend verhelderend, omdat onbewuste gevoelens of gedachten aan de oppervlakte komen.

Het schrijven is bijna meditatief en bovendien erg leuk om te doen. Prachtige volzinnen hoef je niet te produceren en talent voor rijmen is ook niet nodig. Het is belangrijk dat je het eerste schrijft wat in je opkomt, zonder jezelf te corrigeren. Dit gaat het makkelijkst als een ander je het schema voorleest, zodat je zo spontaan mogelijk kunt reageren. Maar in je eentje kan het ook. Voor een pantoum kies je een kernwoord, het thema van je gedicht, iets wat je op dit moment bezig houdt.

Het schema voor de pantoum:
Regel 1: Ik... (maak een zin die met 'ik' begint en waarin je het kernwoord noemt)
Regel 2: Ik... (beschrijf waar je bent)
Regel 3: Ik... (beschrijf wat je ziet)
Regel 4: (beschrijf wat er gebeurt in connectie met je kernwoord)
Regel 5: is gelijk aan regel 2
Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: wat doet het met je?
Regel 7: is gelijk aan regel 4
Regel 8: is jouw reactie op regel 7
Regel 9: is gelijk aan regel 6
Regel 10: wat is je gevoelsreactie op regel 2, wat doet het met je?
Regel 11: is gelijk aan regel 8
Regel 12: hoe is dat?
Regel 13: is gelijk aan regel 10
Regel 14: hoe voelt dat?
Regel 15: is gelijk aan regel 12
Regel 16: wat is je reactie daarop?
Regel 17: is gelijk aan regel 14
Regel 18: is gelijk aan regel 3
Regel 19: is gelijk aan regel 16
Regel 20: is gelijk aan regel 1



I tried to translate in English! Recently I found a poem structure for helping making your own poem. I found it in Dutch but I'm so exited about this. I hope it'll inspire you too!
It's called a 'pantoum'. It's a Tibetan poem. It helps to get your true emotions on paper, can be clarifying, but warning, can also be confronting. It helps to first make a list of numbers 1 - 20. You have to write down the first thing that comes to mind.

Get yourself a key word first, the theme of the poem. And then: get started:
1: I... (make a sentence that starts with 'I' and refer to your keyword in this sentence).
2: I… (describe where you are)
3: I… (describe what you see)
4: (describe what happens in connection to your keyword)
5: is the same as nr. 2
6: is an emotional reaction to nr. 2, what is your reaction?
7: is the same as nr. 4
8: is your reaction to nr. 7
9: is the same as nr. 6
10: what is your emotional reaction to nr. 2?
11: is the same as nr. 8
12: how is that?
13: is the same as nr. 10
14: how does that feel?
15: is the same as nr. 12
16: what is your reaction to that?
17: is the same as nr. 14
18: is the same as nr. 3
19: is the same as nr. 16
20: is the same as nr. 1

vrijdag 10 februari 2017

Silbersweig portet

Op Pinterest deed ik inspiratie op voor het tekenen van een Portret. Ik kwam een link naar een website tegen waar kleurrijke bijzondere portretten te zien zijn (werk van Sandra Silbersweig). Dit wilde ik zelf ook eens proberen. Ik heb waskrijt gebruikt en tekende daarmee eerst de U-vorm van het hoofd, de neus en de amandelvormige ogen. Ik vond het resultaat een beetje tegenvallen, totdat ik de achtergrond opvulde met ecoline. Deze knallende roze kleur gaf de tekening en het portret ineens een stuk meer karakter. Een echte aanrader om mee aan de slag te gaan!




zondag 5 februari 2017

Levensboom

Op internet vond ik een interessante tekenopdracht op de weblog van Nathan B. Weller. (For the English version, see his website!) Hij deelt een oefening uit het boek 'Retelling the Stories of Our Lives: Everyday Narrative Therapy to Draw Inspiration and Transform Experience' door David Denborough. Ookal ken ik het boek (nog) niet, ik ben al wel enthousiast over deze opdracht. Ik ga het zeker een keer zelf proberen, maar wil deze zelfvertaalde Nederlandse versie alvast delen! 

Stap 1: Teken een boom. (met wortels, een stam, takken, bladeren en bijvoorbeeld vruchten)
Stap 2: volg de instructies hieronder, waarbij je de verschillende dingen gaat labelen. Als je enkel één of twee dingen per onderdeel kan benoemen, maak je daar dan geen zorgen over. Bij elk onderdeel zal je meer herinneringen of ideeën opdoen. Wat in het begin het beste werkt is gewoon dingen opschrijven en zien waar het je heen brengt. Misschien wordt je wel verrast!
Het kan zijn dat je bang bent dat het benoemen je teveel zal confronteren met aspecten uit je verleden die je liever niet oprakelt. Dit kan een terechte zorg zijn. Als je je zorgen maakt dat de oefening teveel emotie op zal roepen of traumatische herbelevingen zal triggeren, doe deze oefening dan onder begeleiding van je therapeut. Of, op zijn minst, in het bijzijn van een vriend of familielid die je hierbij kan steunen mocht dat nodig zijn.
De compost hoop (optioneel maar sterk aanbevolen)
Noteer alles in de compost hoop wat je normaal gesproken in de andere onderdelen zou beschrijven, maar waar je nu niet langer door omschreven of bepaald wilt worden.
Je kan denken aan bronnen van trauma, culturele normen, plaatsen, mensen, relaties, problemen, ervaringen of andere dingen die negatieve gedachten over jezelf veroorzaken: dingen die je probeert los te laten.
Het idee van de compost hoop kan erg behulpzaam zijn. Veel ervaringen zijn niet ‘alleen maar slecht’, maar leren ons ook een aantal belangrijke levenslessen. Zoals de compost hoop dat doet, zullen we uiteindelijk deze dingen afbreken en gebruiken om weer rijke delen in ons leven te doen groeien.

De wortels
Schrijf op waar je vandaan komt, op de wortels. Dit kan je geboorteplaats zijn, je land, etc. Je kan ook de cultuur beschrijven waar je in opgroeide, een club of organisatie, ouders of belangrijke mensen die je gevormd hebben in je jeugd.

De grond
Schrijf de dingen op die je op een wekelijkse basis besluit te doen. Dit zijn niet de dingen die je gedwongen wordt te doen, maar met name de dingen die je voor jezelf gekozen hebt.

De stam
Schrijf hier je vaardigheden en waarden op. Je kan ervoor kiezen om onder aan de stam te beginnen met je waarden en vervolgens over te gaan in het opsommen van je vaardigheden, zodat je van de wortels overgaat naar waarden en vaardigheden.

De takken
Schrijf je dromen, wensen en hoopvolle verwachtingen op de takken. Deze kunnen persoonlijk, gemeenschappelijk of algemeen (voor de gehele mensheid) zijn. Denk hierbij zowel aan korte termijn als lange termijn. Verspreid het over verschillende takken.

De bladeren
Schrijf de namen op van de mensen die op een positieve manier belangrijk voor je zijn. Denk aan vrienden, familie, huisdieren, helden etc.

De vruchten
Schrijf de nalatenschap op die aan je zijn doorgegeven. Je kan beginnen met het kijken naar de namen die je zojuist op de bladeren hebt geschreven en nadenken over de impact die zij op je gehad hebben en wat ze je over de jaren heen gegeven hebben. Dit kan materiaal zijn, zoals een erfenis, maar vaker nog zal het hier over eigenschappen gaan zoals moed, vrijgevigheid of vriendelijkheid etc.

(Tip: als je boom inmiddels overladen is, prober dan wat fruitmanden te tekenen aan de voet van de boom en benoem alle onderdelen daar.)

Bloemen en zaden
Beschrijf de dingen die jij aan anderen wil meegeven en nalaten op de bloemen en zaden.
(Tip: als je het overzichtelijker wil maken, kan je dit doen door jonge boompjes te tekenen of manden met bloemen, waarbij je deze onderdelen opschrijft.)




Mogelijke vervolgopdrachten:
Na deze oefening zwem je misschien in de ideeen en mogelijkheden. Wanneer je een idee hebt gekregen wat je kan helpen om de dingen die je zojuist ontdekt hebt op een positieve manier te verwerken, doen!
Dagboek:
Schrijf over de verschillende elementen van je boom. Als je bijvoorbeeld connecties wilt ontdekken de wortels, waarden, vaardigheden, mensen etc. Door erover te schrijven zet je het voor jezelf op een rijtje voordat je er met anderen over praat.
Schrijf brieven:
Sommige verbanden zijn misschien makkelijk om te bepalen. Misschien heb je bepaalde waarden of lessen op de boom geschreven die onmiddellijk gevolg werden door de naam van een persoon of een groep personen. Dat zijn de mensen die je bijvoorbeeld iets speciaals hebben bijgebracht. Vertel hen hoeveel het voor je betekent door hen een kaartje of brief te schrijven.

Mezelf voorstellen


In  2014 begon ik met artjournaling: een dagboek bijhouden waarin je emoties en gedachten uitwerkt met behulp van creativiteit. Ik vind het heerlijk om mijn emoties op de bladzijdes te spatten. Mijn artjournals zijn me enorm dierbaar. Als ik naar de bladzijdes kijk, zie ik mezelf van dat moment.

Ik bedacht al jaren dat ik in mijn beroep als psycholoog meer met creativiteit wilde doen. In 2015 ben ik daarom de opleiding Kunstzinnige counseling gaan volgen. In navolging daarvan wil ik mezelf op dit vlak verder ontwikkelen. Ik verdiep me in de literatuur, ik zoek op internet naar meer ideeën en sinds kort ben ik de gelukkige deelnemer van een creatieve community (Get Messy!) waarbij creatievelingen van over de hele wereld elkaar inspireren en aanmoedigen.

Die inspiratie en aanmoediging wil ik doorgeven aan eenieder die daar behoefte aan heeft!