Op internet vond ik een interessante tekenopdracht op de weblog van Nathan B. Weller. (For the English version, see his website!) Hij deelt een oefening uit het boek 'Retelling the Stories of Our Lives: Everyday Narrative Therapy to Draw Inspiration and Transform Experience' door David Denborough. Ookal ken ik het boek (nog) niet, ik ben al wel enthousiast over deze opdracht. Ik ga het zeker een keer zelf proberen, maar wil deze zelfvertaalde Nederlandse versie alvast delen!
Stap 1: Teken een boom. (met wortels, een stam, takken, bladeren en bijvoorbeeld vruchten)
Stap 2: volg de instructies hieronder, waarbij je de verschillende dingen gaat labelen. Als je enkel één of twee dingen per onderdeel kan benoemen, maak je daar dan geen zorgen over. Bij elk onderdeel zal je meer herinneringen of ideeën opdoen. Wat in het begin het beste werkt is gewoon dingen opschrijven en zien waar het je heen brengt. Misschien wordt je wel verrast!
Het kan zijn dat je bang bent dat het benoemen je teveel zal confronteren met aspecten uit je verleden die je liever niet oprakelt. Dit kan een terechte zorg zijn. Als je je zorgen maakt dat de oefening teveel emotie op zal roepen of traumatische herbelevingen zal triggeren, doe deze oefening dan onder begeleiding van je therapeut. Of, op zijn minst, in het bijzijn van een vriend of familielid die je hierbij kan steunen mocht dat nodig zijn.
De compost hoop (optioneel maar sterk aanbevolen)
Noteer alles in de compost hoop wat je normaal gesproken in de andere onderdelen zou beschrijven, maar waar je nu niet langer door omschreven of bepaald wilt worden.
Je kan denken aan bronnen van trauma, culturele normen, plaatsen, mensen, relaties, problemen, ervaringen of andere dingen die negatieve gedachten over jezelf veroorzaken: dingen die je probeert los te laten.
Het idee van de compost hoop kan erg behulpzaam zijn. Veel ervaringen zijn niet ‘alleen maar slecht’, maar leren ons ook een aantal belangrijke levenslessen. Zoals de compost hoop dat doet, zullen we uiteindelijk deze dingen afbreken en gebruiken om weer rijke delen in ons leven te doen groeien.
Je kan denken aan bronnen van trauma, culturele normen, plaatsen, mensen, relaties, problemen, ervaringen of andere dingen die negatieve gedachten over jezelf veroorzaken: dingen die je probeert los te laten.
Het idee van de compost hoop kan erg behulpzaam zijn. Veel ervaringen zijn niet ‘alleen maar slecht’, maar leren ons ook een aantal belangrijke levenslessen. Zoals de compost hoop dat doet, zullen we uiteindelijk deze dingen afbreken en gebruiken om weer rijke delen in ons leven te doen groeien.
De wortels
Schrijf op waar je vandaan komt, op de wortels. Dit kan je geboorteplaats zijn, je land, etc. Je kan ook de cultuur beschrijven waar je in opgroeide, een club of organisatie, ouders of belangrijke mensen die je gevormd hebben in je jeugd.
De grond
Schrijf de dingen op die je op een wekelijkse basis besluit te doen. Dit zijn niet de dingen die je gedwongen wordt te doen, maar met name de dingen die je voor jezelf gekozen hebt.
De stam
Schrijf hier je vaardigheden en waarden op. Je kan ervoor kiezen om onder aan de stam te beginnen met je waarden en vervolgens over te gaan in het opsommen van je vaardigheden, zodat je van de wortels overgaat naar waarden en vaardigheden.
De takken
Schrijf je dromen, wensen en hoopvolle verwachtingen op de takken. Deze kunnen persoonlijk, gemeenschappelijk of algemeen (voor de gehele mensheid) zijn. Denk hierbij zowel aan korte termijn als lange termijn. Verspreid het over verschillende takken.
De bladeren
Schrijf de namen op van de mensen die op een positieve manier belangrijk voor je zijn. Denk aan vrienden, familie, huisdieren, helden etc.
De vruchten
Schrijf de nalatenschap op die aan je zijn doorgegeven. Je kan beginnen met het kijken naar de namen die je zojuist op de bladeren hebt geschreven en nadenken over de impact die zij op je gehad hebben en wat ze je over de jaren heen gegeven hebben. Dit kan materiaal zijn, zoals een erfenis, maar vaker nog zal het hier over eigenschappen gaan zoals moed, vrijgevigheid of vriendelijkheid etc.
(Tip: als je boom inmiddels overladen is, prober dan wat fruitmanden te tekenen aan de voet van de boom en benoem alle onderdelen daar.)
Bloemen en zaden
Beschrijf de dingen die jij aan anderen wil meegeven en nalaten op de bloemen en zaden.
(Tip: als je het overzichtelijker wil maken, kan je dit doen door jonge boompjes te tekenen of manden met bloemen, waarbij je deze onderdelen opschrijft.)
Mogelijke vervolgopdrachten:
Na deze oefening zwem je misschien in de ideeen en mogelijkheden. Wanneer je een idee hebt gekregen wat je kan helpen om de dingen die je zojuist ontdekt hebt op een positieve manier te verwerken, doen!
Dagboek:
Schrijf over de verschillende elementen van je boom. Als je bijvoorbeeld connecties wilt ontdekken de wortels, waarden, vaardigheden, mensen etc. Door erover te schrijven zet je het voor jezelf op een rijtje voordat je er met anderen over praat.
Schrijf brieven:
Sommige verbanden zijn misschien makkelijk om te bepalen. Misschien heb je bepaalde waarden of lessen op de boom geschreven die onmiddellijk gevolg werden door de naam van een persoon of een groep personen. Dat zijn de mensen die je bijvoorbeeld iets speciaals hebben bijgebracht. Vertel hen hoeveel het voor je betekent door hen een kaartje of brief te schrijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten